14 mei 2011 – Folk Songs & Ballads van Percy Grainger, in samenwerking met de Koninklijke Harmonie uit Waspik

De samenwerking tussen Cantate Corde en de harmonie uit Waspik was een enorm succes! Alle puzzelstukjes pasten naadloos in elkaar. De uitgevoerde werken door koor en orkest, de gevoelige bijdragen van de solisten, de uitvoering van het thereminkwartet, de musical glasses en ga zo nog maar even door.

Hans_Mink_-WAXIE.NL-cc_en_harmonie_waspik

Foto: Hans Mink – WAXIE.NL

Alle puzzelstukjes pasten naadloos in elkaar. De uitgevoerde werken door koor en orkest, de gevoelige bijdragen van de solisten, de uitvoering van het thereminkwartet de musical glasses en ga zo nog maar even door. Cantate Corde en de Waspikse harmonie Volksvlijt en Volksvermaak kunnen terugkijken op een indrukwekkend concert. Onder de enthousiaste leiding van dirigenten Jan Gerrit Adema en André Telderman schilderden zo’n 120 zangers en muzikanten voor het in groten getale opgekomen publiek een compleet en uniek portret van deze bijzondere componist. Daaraan werd zeker ook een bijdrage geleverd door de sfeervolle inrichting van de Koloszaal, de beelden op de achtergrond en de geestige toelichtingen van André. Ook de gezellige nazit had deze keer een geheel eigen karakter, dankzij de sfeervolle medewerking van schipperskoor Recht zo die gaat uit Raamsdonksveer.

graingerPercy Aldridge Grainger (1882-1961)

Pianist en componist Percy Grainger werd in 1882 geboren in het Australische Brighton. Zijn moeder was een bekend pianolerares en gaf hem al vroeg les. Op zijn tiende debuteerde hij, waarna hij tijdens concerten als wonderkind gepresenteerd werd. In 1895 ging hij met z´n moeder naar Frankfurt, om daar piano te studeren. Aan het begin van de twintigste eeuw ging hij naar Londen. Daar begon hij met componeren en het bewerken van Engelse volksliedjes. In die tijd raakte hij onder meer bevriend met Grieg, door wie zijn werk werd beïnvloed. Toen de Eerste Wereldoorlog begon, vertrok hij naar de Verenigde Staten. Daar werd hij beroemd met zijn bewerkingen voor orkest van traditionele melodieën. Percy Grainger was een van de merkwaardigste figuren uit het twintigste eeuwse muziekleven, iemand wiens excentriciteit zowel in zijn leven als in zijn muziek grensde aan waanzinnigheid. Hij bezat een enorme energie en een rusteloze, onderzoekende geest. Hij produceerde composities waarin vaak van erg vreemde instrumentale combinaties en onconventionele muzikale vormen gebruik werd gemaakt.

Volksliederen

Het bekendst werd Grainger door zijn vrolijke, verbeeldingsvolle volksliedarrangementen. Daarvoor verzamelde hij meer dan 500 Engelse, Ierse en IJslandse folk songs, die hij met behulp van een fonograaf vastlegde, om naderhand de muziek ervan uit te schrijven. Het is alsof Grainger in deze arrangementen met spitsvondige harmonieën en levendige orkestrale kleuren niet alleen geprobeerd heeft het wezen, de stemming van zo’n liedje te treffen, maar ook de gevoelens van de oorspronkelijke vertolker te typeren.

Programma

  1. I’m Seventeen Come Sunday (koor + koper)
  2. Mo Nighean Dubh (koor)
  3. Lincolnshire Posy (orkest; bestaat uit 6 delen)
  4. Brigg Fair (koor)
  5. The Merry Wedding (koor + orkest)
  6. Free Music no. 1 (thereminkwartet)
  7. Londonderry Air (koor)
  8. In a Nutshell: Suite (orkest; 3 delen)
  9. Shallow Brown (koor + orkest)
  10. Shepherd’s Hey (orkest)
  11. Tribute to Foster (koor + orkest)
  12. Scotch Strathspey and Reel (koor + orkest)

Aan enkele werken werd een bijdrage geleverd door sopraan Connie de Jongh, alt Brigitte Hoeve, de tenoren Joris Bosman en Alex Vermeulen en bariton Gert Jan Grinwise. Koor en orkest stonden onder leiding van orkestdirigent Jan Gerrit Adema. Het koor werd geleid door dirigent André Telderman.

Klik hier voor het interview met beide dirigenten in BN-De Stem, met meer informatie over de componist en zijn volksliederen.