Tijdens het kerstconcert van 2011 werden de adembenemend mooie Vespro della Beata Virgine, ofwel de Mariavespers, van Claudio Monteverdi ten gehore gebracht. Een werkelijk prachtig werk voor maar liefst achtstemmig koor, een groot aantal solisten en een orkest met een bijzondere samenstelling, met onder meer blokfluiten.
Dankzij het enthousiasme van alle medewerkenden en het in grote getalen aanwezige publiek (het concert was volledig uitverkocht!) weer een geslaagde en gezellige concertavond.
Mariavespers
De adembenemend mooie Mariavespers van Claudio Monteverdi vormen een verzameling muziekstukken voor koor en orkest, uitgegeven in Venetië in 1610, op de grens van laat-renaissance en barok. De meeste van deze stukken zijn geschreven met het oog op het rooms-katholieke avondgebed (vesper is Latijn voor ‘avond’) en gebaseerd op de aloude gregoriaanse melodieën.
Claudio Monteverdi (1567 -1643)
Claudio Monteverdi is vooral bekend als componist van madrigalenbundels en van de eerste onovertroffen hoogtepunten van de nog prille westerse opera. Van Monteverdi’s religieuze en liturgische muziek verscheen in 1610 in Venetië een eerste bundel, met als belangrijkste werk de Vespro della Beata Virgine, ofwel de Mariavespers, ter ere van de maagd Maria. De Mariavespers zijn opgedragen aan Paus Paulus V. Monteverdi reisde persoonlijk naar Rome om de Mariavespers aan hem te overhandigen. De vespers kunnen worden gezien als sollicitatie naar een aanstelling aan de pauselijke kapel in Rome. Dit blijkt onder meer uit het feit dat Monteverdi een breed scala aan stijlen en technieken tentoon spreidt. Uiteindelijk verwierf hij de functie niet, maar werd hij in 1613 aangesteld als kapelmeester aan de Basiliek van San Marco in Venetië. Monteverdi was een groot vernieuwer op het gebied van de muzikale zeggingskracht en ontwikkelde in zijn muziek, madrigalen en opera’s een voor die tijd totaal nieuwe manier van musiceren. Met zijn expressieve manier van componeren en de zo menselijk uitgebeelde karakters in zijn opera’s, was Monteverdi een lichtend voorbeeld voor vele generaties operacomponisten na hem.
Uitvoerenden
Het concert werd uitgevoerd door de ongeveer 70 zangers van Cantate Corde, aangevuld met maar liefst zeven solisten: de sopranen Lotte van Roosmalen en Josje Zwaans, alt Simone Gerich, de tenoren Ruben de Grauw en Ruud Kuhn en de bassen Noël Casteleyn en Henk Hoonhout (de laatste uit eigen gelederen). Zij worden begeleid door een gelegenheidsorkest. Het continuo wordt verzorgd door Elena Yefanova op orgel en Mark van Nispen op klavecimbel. Het geheel stond zoals altijd weer onder leiding van dirigent André Telderman.