Kerstconcert 2014 groot succes!

Het concert in de aanloop naar kerst 2014 was weer een groot succes. Lees hieronder delen van een recensie van Jos Schenkelaars, een trouwe luisteraar.

Afgelopen zaterdag 13 december zat de Lambertuskerk in Raamsdonk weer vol voor zo’n 55 koorleden, een pianist, een harmoniumspeler, een harpiste , een strijkkwintet en 5 solisten. Dat alles onder leiding van dirigent Peter-Paul van Beekum.

Voor de pauze was het weer de beurt aan ‘Petite Messe Solenelle’ van Rossini. De componist van zo’n 40 opera’s. Soms hoor je daar nog flarden van in dit stuk maar ook de sfeer van het requiem van Mozart is er en zelfs het blijven vlechten met samenklanken van Cesar Franck. De begeleiding is eigenlijk voor een orkest en is knap omgezet voor piano en harmonium en zeker knap gespeeld door Steven van Gool, de pianist. Het harmonium heeft bij bijna alle onderdelen slechts de rol om de klanken aan te vullen. Van het koor kan alleen maar gezegd worden dat er goed zongen werd. De dirigent werd goed in de gaten gehouden en bij de polyfone delen, waar de melodieën door elkaar lopen, bleef alles helder en bleven de soms wat lange Amen-delen actief doordat er verrassend gewerkt werd met dynamiek (hard / zacht).

[…]

Het laatste deel van het concert was voor het ‘Oratorio De Noël’ van Saint-Saëns. Ook hier een bijna helaas kleine rol voor het koor en veel werk voor de solisten. Na het eerste deel zit je als luisteraar helemaal in een landelijke kerstsfeer en even verderop klinkt alles naar Kerst. Als het koor dan even vol moet doorpakken is een strijkkwintet natuurlijk aan de zwakke kant, maar de rest klinkt erg mooi en is helemaal in balans, maar de muziek zelf haalt niet helemaal het moeilijkheidsniveau dat ik van Cantate Corde gewend ben. Het trio en kwartet worden zeer zuiver gezongen ondanks de doorvlochte melodieën en moeilijke akkoordwisselingen. Na een herhaling van de landelijke kerstsfeer van het begin, tot slot een stevig kerstlied als afsluiting. Als dit laatste deel als toegift nog een keer wordt gezongen, hoor ik zelfs hier en daar wat mensen mee neuriën.

De inmiddels bekende nazit mag niet onvermeld blijven. Zeker de helft van de aanwezigen blijft nog even gezellig na voor een drankje en wat hapjes. Het hele concert wordt nog eens onder de loep genomen en er wordt alweer nagedacht over het volgende kerstconcert… ik ben weer van de partij!