Zaterdag 19 december 2009 – Petite Messe Solennelle van G. Rossini

Op zaterdag 19 december voerden we de Petite Messe Solennelle van Gioacchino Rossini uit, met onder meer de beroemde Amerikaans/Russische stersopraan Natalya Kraevsky.

Alle medewerkenden waren prima in vorm, met als resultaat een indrukwekkend concert, in een geheel uitverkochte Lambertuskerk. Wellicht zullen we deze Petite Messe nog vaker uitvoeren, zodat de mensen die nu geen kaartje meer konden bemachtigen dan een nieuwe kans krijgen.

Rossini (1792-1868) was een bijzonder gevierde Italiaanse operacomponist. Na 1830 schreef hij nagenoeg niets meer, met uitzondering van onder meer de Petite Messe Solennelle (1864). Het ‘solennelle’ (plechtig) moet met een korreltje zout worden genomen. Het werk had een dermate hoog operagehalte dat de kerk er schande van sprak.

Uitvoerenden

Het concert werd uitgevoerd door de 70 zangers van Cantate Corde, met de medewerking van vier solisten. Naast sopraan Natalya Kraevsky waren dat Maartje de Lint, alt, Alex Vermeulen, tenor, en Sander Heutinck, bas. Koor en solisten werden begeleid door André Telderman en Luciënne Lardenoye (vleugel) en Jan Willems (harmonium). Het geheel stond onder leiding van dirigent André Telderman.

kerstconcert_2009_029