Zondag 5 april 2009 – Johannes Passion van Bach

Op zondagmiddag 5 april 2009 vertolkte Cantate Corde voor de vijfde maal de indrukwekkende Johannes Passion van Bach, in een zoals altijd weer volle Lambertuskerk in Raamsdonk.

Na afloop was het publiek vol lof, en waren de medewerkenden zeer voldaan. Dat het een geslaagd concert was, blijkt ook wel uit de lovende recensie in BN De Stem.

De in 1724 gecomponeerde Johannes Passion is een van de beroemdste passies, een muzikale vertelling van het lijden en sterven van Christus volgens het Evangelie naar Johannes. De stemmen van de evangelist, Christus en andere hoofdrolspelers worden verwoord door solisten. Het koor verwoordt de stemmen van de mensen die roepen om de vrijlating van Barabas in plaats van Jezus en van hen die wenen bij de kruisiging van Jezus. De muziek die Bach bij het verhaal van Johannes componeerde is heel afwisselend. Op plaatsen waar hij de zangers de letterlijke tekst van het bijbelverhaal laat zingen, blijft hij, ook muzikaal, vrij onpartijdig. Op andere plaatsen geeft hij in vaak diep emotionele aria’s en koren zijn persoonlijke gevoelens weer: zijn medelijden met Jezus, zijn afschuw over het verraad van Judas, zijn hoop op een betere toekomst. Soms is de muziek heel complex, soms juist van een grote eenvoud.

Uitvoerenden

De Johannes Passion werd uitgevoerd door de ruim 60 zangers van Cantate Corde met de medewerking van vijf solisten: Alex Vermeulen (tenor-evangelist), Charles van Tassel (bas-Christus), Thierry Vallier (bas), Tetsje van der Kooi (sopraan) en Maartje de Lint (alt). Koor en solisten werden begeleid door het orkest Camera Musicorum Bredana onder leiding van Paul de Meyer. De continuo werd verzorgd door Toine Jimkes (klavecimbel) en Monique Heidema (cello). Het geheel stond onder leiding van dirigent André Telderman.