Vom Himmelhoch …

Kerstconcert 14 december 2013

Het eerste concert onder leiding van de nieuwe dirigent Peter-Paul van Beekum was een succes. We zongen prachtige werken, die de kerstsfeer goed wisten op te roepen. Het publiek was lovend over de uitvoering van het koor, de solisten en het orkest. Al met al een mooie ervaring om op terug te blikken.

Vom Himmel hoch …  

Rode draad door het programma was het zeer bekende kerstlied van de hand van Martin Luther (1483-1546): Vom Himmel hoch, dat in 1539 voor het eerst werd uitgegeven.

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) liet zich voor zijn cantate ‘Vom Himmel hoch’ inspireren door dit lied van Luther. Een groot aantal van de strofen van het lied van Luther is in deze cantate verwerkt.

Het vierstemmige motet Lobet den Herrn is van de hand van Bach. De tekst is afkomstig van psalm 117. Waarvoor Bach dit stuk heeft geschreven is onbekend en de herkomst van het werk staat ter discussie.

Rheinberger 

rheinbergerHet programma besloot met het hoofdwerk: Der Stern von Bethlehem van Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901). Hij zette de negendelige gedichtencyclus van zijn vrouw, met de titel Der Stern von Bethlehem, op muziek, met als resultaat een van zijn meest persoonlijke werken. Het stuk wordt gezien als een van de beste werken van zijn hand, door de meesterlijke frasering en harmonische wendingen. Het werk is onverdiend in de vergetelheid geraakt.